چگونه پژوهش کنیم؟
یک روش گام به گام برای انجام پژوهش، از شروع تا پایان
1. ایده
ابتدا موضوع و ایدهای را در نظر بگیرید. میتوانید درباره موضوع مورد نظر با استاد خود مشورت کنید یا از بخش مرجع کتابخانه و یا اینترنت استفاده کنید. طوفان فکری ایده / شناسایی یک مشکل / سوال. مهم نیست که چقدر اینها شما را در انجام پروژه راهنمایی می کند ، بلکه تقریبا بخشی جدایی ناپذیر از هر پروژه تحقیقاتی است که باعث می شود هر محقق به ایده های اصلی خودش برسد. شما نیاز دارید که یک مشکل در زمینه ای که انتخاب کرده اید را شناسایی کنید، که باید حل شود و یا سوالی را جواب دهید که تا به حال پاسخ داده نشده است. در این مرحله، یک قلم و کاغذ بهترین دوست شما ست. بدون هیچ گونه نگرانی در مورد ساختار یا فرمت تحقیق، شروع به نوشتن ایده ها – درهر زمینه ای که واقعا مورد علاقه شما شماست بکنید، تا زمانی که آن در چارچوب پروژه شما بیافتد. در این مرحله ارزش یاداوری را دارد که هرچه شما در موضوع مورد نظر علاقه مند تر باشید، راحتر می توانید از موانع عبور کنید و پروژه خودتان را انجام دهید– از نوشتن ایده ها صرف نظر نکیند. با تمرکز بر نوشتن می توانید از افکار مزاحم نجات پیدا کنید. ابتدا در یک جای آرام فکر کنید. پس از یک یا دو دقیقه، ایده بهتری در ذهن شما شکل می گیرد.
2. شناسایی یک موضوع
سعی کنید موضوع خود را به صورت یک سؤال مطرح کنید. سپس مفاهیم یا کلمات کلیدی اصلی آن موضوع را شناسایی کنید.
3. آزمودن موضوع
قبل از اینکه یک موضوع مشخص را برای تحقیق خود انتخاب کنید، قدری در اینترنت جستجو کنید و اطمینان حاصل کنید که موضوع مورد نظر شما قبلاً در مقاله دیگری به طور کامل پوشش داده نشده باشد. همچنین بررسی کنید که آیا اطلاعات کافی برای انجام پژوهش مورد نظر وجود دارد یا نه. مخصوصاً اگر قصد دارید که از دادههایی در پژوهش خود استفاده کنید، از قبل مطمئن شوید که امکان دسترسی به دادههای مورد نظر وجود دارد.
اگر اطلاعات زیادی در مورد موضوع مربوطه وجود دارد سعی کنید که به یک جنبه خاص از آن بپردازید تا موضوع محدود شود. در مقابل اگر اطلاعات کمی در مورد موضوع مورد نظر وجود دارد میتوانید با استفاده از اصطلاحات و عبارات کلیتر، موضوع خود را گسترش دهید.
4. پیدا کردن اطلاعات پایه و پیشزمینه
بعد از اینکه موضوع اصلی پژوهش و کلمات کلیدی آن را مشخص کردید، یک یا چند منبع پایه را جهت برداشت اطلاعات پیشزمینه و پایه پیدا کنید. این منابع پایه به شما کمک میکنند تا زمینه تحقیق خود را بیشتر درک کنید و به طور کاملتری از مفاهیم شناخته شده درباره موضوع اطلاع پیدا کنید. این منابع ایدهای در مورد میزان و نوع اطلاعات موجود به دست میدهند. همچنین فرهنگ لغات موضوع مورد نظر را پیدا کنید. معمولاً یک سری مقالات مروری در مورد هر موضوع وجود دارد. منابعی که در این مقالات فهرست شدهاند نقطه آغاز خوبی برای تحقیقات بعدی هستند.
5. پیدا کردن کتابها و مقالات مرتبط
برای پیدا کردن کتابها و مقالات مرتبط میتوانید به کتابخانهها یا سایتهای مجلات پژوهشی مراجعه کنید. در بسیاری از سایتها دانلود مقاله رایگان نیست.
6.ارزیابی منابع
بعد از اینکه مقالات یا کتابها را شناسایی کردید چند نکته را در مورد آنها بررسی کنید:
– نام مؤلف یا نام مجله: در مورد کتابها به تحصیلات و سابقه پژوهشی مؤلف دقت کنید. آیا در مقالات دیگری هم از آثار این مؤلف نام برده شده است؟ در مورد مقالاتی که از اینترنت پیدا میکنید به نام مجله و سایت دقت کنید. برای مثال سایت های
– به سال نشر و ناشر نیز توجه کنید.
– به شماره ویرایش کتاب دقت کنید. اگر ویرایش چندم باشد نشان دهنده این است که کتاب چند بار ویرایش و بازنگری شده و همچنین بیانگر این است که این کتاب به یک منبع استاندارد در حوزه مورد نظر تبدیل شده است و قابل اطمینان است.
7. تحلیل محتوای منابع
– هدف نوشتار: مقدمه (کتاب) یا چکیده (مقاله) را مطالعه کنید تا هدف نویسنده را تشخیص دهید. فهرست مطالب را مرور کنید تا یک دید کلی در مورد مطالب پیدا کنید.
– مخاطب هدف: مخاطب هدف نویسنده چه نوع مخاطبی بوده است؟ آیا نوشتار مربوطه بسیار مقدماتی، بسیار فنی، یا بسیار پیشرفته است و یا اینکه متناسب با نیاز شما است؟
– نوع اطلاعات :
* آیا اطلاعات درج شده نظر شخصی هستند یا واقعیت؟ البته همیشه تشخیص نظر شخصی از واقعیت آسان نیست.
* آیا به نظر میرسد اطلاعات ارائه شده به خوبی معتبر هستند یا مورد تردید هستند و به وسیله شواهد تجربی پشتیبانی نمیشوند؟
* آیا دیدگاه مؤلف بیطرفانه و با بیانی عاری از احساسات ارائه شده یا متعصبانه است؟
منبع:http://www.irantahgig.ir/?p=4880