شمیم گل نرگس

  • خانه 

عوامل بازدارنده مؤثر بر پژوهش ‏هاى طلّاب حوزه علميه

19 اردیبهشت 1397 توسط فاطمه السادات موسوي

بى ‏گمان، يكى از اوصاف اصلى آدمى «انديشه‏ ورزى» است و انديشه‏ ورزى و توليد گزاره ‏هاى فكرى جز در فرايند پژوهش و كنجكاوى‏ ها و كنكاش‏ هاى روشمند علمى ميسر نيست. و يقينا فرايند تقويت و توسعه نهادهاى علمى و فرهنگى در جامعه نيز جز در سايه بهره‏ گيرى از يافته‏ هاى پژوهشى مقدور نمى‏ باشد. از سوى ديگر، امروزه آنچه ماندگارى و پيشرفت علمى، فرهنگى، اقتصادى و حتى سياسى يك جامعه را در پى مى‏ آورد، پژوهش، توليد و مديريت دانش است. بر اين اساس، براى دست‏يابى به پيشرفت‏ هاى سريع علمى، هم‏ افزايى در تحقيقات و كم‏ كردن شكاف علمى با جوامع پيشرفته و دسترسى به رفاه و امنيت اجتماعى پايدار، تنها بايد به توليد و مديريت دانش و استفاده از ظرفيت‏ هاى انسانى و مادى به طور مستمر و بهينه روى آورد و نيز با جلوگيرى از كارهاى تكرارى و موازى و تبديل دانش ذهنى به عينى و پرورش تفكر علمى و ارتقاى توانمندى‏ هاى متدولوژيك، فرهنگى، اطلاع ‏رسانى، ادارى و ساختارى و خدماتى براى تربيت پژوهشگران عرصه‏ هاى مختلف، به ويژه جوانان مستعد و كنجكاو و درون دادهاى آتى چرخه پژوهش از طريق ترويج و اشاعه فرهنگ پژوهش ، نوآورى، خلّاقيت و… پرداخت.

حوزه علميه نيز به عنوان يكى از مهم‏ترين مراكز توليد علم، كه «بخش عمده و مهمى از كار آنها پروراندن محققان است»، براى طى اين مسير چاره ‏اى جز ترويج اخلاق و روحيه علمى و حمايت از دانش‏ پژوهان در جهت ارتقاى بينش و منش علمى و دميدن روح اميد و نشاط در بين طلّاب و پژوهشگران حوزوى ندارد. بنابراين، واكاوى عوامل بازدارنده مؤثر بر پژوهش‏ هاى طلّاب مى‏ تواند نقطه آغازى بر تحليل واقعى وضعيت و دسترسى به راه‏كارهاى برون‏ رفت از آن در راستاى اهداف خود باشد. تحقيق حاضر با هدف واكاوى عوامل مذكور و شناسايى و اولويت‏ بندى راه‏كارهاى برون‏ رفت از ديدگاه طلبه‏ هاى سطح چهار به نتايج زير دست يافت:

عوامل فرهنگى مهم‏ترين عوامل بازدارنده مؤثر بر پژوهش‏ هاى طلّاب مى‏ باشد كه در رأس آن، نهادينه نشدن فرهنگ پژوهش قرار دارد. پس از آن، عوامل بازدارنده مربوط به سياست‏ گذارى نظام تحقيقاتى با مهم‏ترين دغدغه، يعنى موظف نبودن مدرسان براى انجام كارهاى تحقيقاتى، و سپس عوامل فردى (فنى و تخصصى) قرار دارد؛ يعنى اشتغالات فكرى مختلف براى امرار معاش، آشنايى كم با روش‏هاى تحقيق و آشنايى كم طلّاب با شيوه‏ هاى بهره ‏گيرى از اينترنت، رايانه و منابع پژوهشى. عوامل ادارى و ساختارى، نحوه ارائه خدمات پژوهشى و عوامل انگيزشى به ترتيب در رده‏هاى بعدى قرار دارند. بنابراين، مهم‏ترين چالش پيش‏روى تحقيقات طلّاب، فرهنگ‏سازى، ايجاد و نهادينه كردن روحيه تحقيق، تعاون، همكارى و تسهيم دانش و فعاليت‏هاى تيمى است؛ برآيندى كه نرم، پيچيده و طولانى است، اما با ايجاد فرهنگ پژوهش مى‏ توان آموزش را دچار تحولى اساسى در راستاى استقرار رويكرد پژوهش ‏محور نمود. در اين بين، با رسيدگى به وضعيت معيشتى طلّاب از طريق كم كردن دغدغه‏ هاى غيرحرفه‏ اى، مى‏ توان چرخه توليد دانش را تسريع نموده، با اختصاص بخشى از وظايف آموزشى مدرسان به پژوهش، گام ‏هاى بلندترى نيز انديشيد.

منبع:http://marifat.nashriyat.ir/node/2324

مطلب قبلی
مطلب بعدی
 نظر دهید »

موضوعات: بدون موضوع لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

تیر 1404
شن یک دو سه چهار پنج جم
 << <   > >>
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

شمیم گل نرگس

جستجو

موضوعات

  • همه
  • بدون موضوع

فیدهای XML

  • RSS 2.0: مطالب, نظرات
  • Atom: مطالب, نظرات
  • RDF: مطالب, نظرات
  • RSS 0.92: مطالب, نظرات
  • _sitemap: مطالب, نظرات
RSS چیست؟
  • کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان
  • تماس